• Головна
  • Експерти дали чітку відповідь: чи корисна кава без кофеїну
11:36, 24 липня

Експерти дали чітку відповідь: чи корисна кава без кофеїну

Кава без кофеїну містить практично всі ті самі хімічні речовини, що й звичайна кава.

Кава без кофеїну містить поліфеноли, як і звичайна кава/ Колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, фото Pixabay.com

Кава без кофеїну містить поліфеноли, як і звичайна кава/ Колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, фото Pixabay.com

Нервозність і тривожність від кофеїну можуть бути настільки сильними, що багато хто переходить на каву без кофеїну, думаючи, що вона, безсумнівно, корисніша для здоров'я. Однак, як пише The Telegraph на думку експертів, у цьому питанні не все так просто. У чому користь і шкода кави без кофеїну порівняно зі звичайною кавою, читайте далі в новині.

Як виробляють каву без кофеїну?

Декофеїнізована кава - це кава, оброблена перед обсмажуванням для видалення кофеїну "хімічними речовинами, такими як вуглекислий газ, або шляхом замочування зерен у воді", - говорить доктор Карло Ла Веккья, професор Міланського університету та експерт Інституту наукової інформації про каву.

При цьому кількість кофеїну, що залишився в зернах після цієї обробки, мізерно мала, каже доктор Ла Веккья. Однак цей процес не повністю видаляє кофеїн із зерен, залишаючи "близько 2%, але в будь-якому разі менше 3%" від їхнього природного рівня. Для порівняння: звичайна чашка фільтрованої кави містить близько 100 мг кофеїну, тоді як у фільтрованій каві без кофеїну його вміст наближається до 2 мг.

Користь кави для здоров'я

Звичайна кава з кофеїном має безліч корисних властивостей, і більшість із них повністю зберігаються в процесі декофеїнізації. Одна чашка звареної безкофеїнової кави забезпечує 2,4% рекомендованої добової норми магнію і 4,8% калію, а також 2,5% ніацину (вітаміну групи B).

Поліфеноли в каві, а саме меланоїдини і хлорогенова кислота, забезпечують її користь для здоров'я, включно зі зниженням ризику діабету до 10% у деяких випадках.

Хлорогенова кислота також пов'язана з поліпшенням здоров'я серцево-судинної системи, а меланоїдини мають пребіотичний ефект, сприяючи різноманітності кишкової мікрофлори.

Також регулярне вживання кави пов'язане зі "зниженням смертності від усіх причин", стверджує професор Сара Беррі.

Дослідження, проведене 2017 року в Імперському коледжі Лондона, показало, що люди, які випивають три чашки кави на день, живуть довше, ніж ті, хто кави не п'є.

Інформує unian.ua

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
live comments feed...